Příznivci trabantů uspořádali jízdu Českým rájem

Mladá boleslav - Hluk a typickou vůni trabantů si přijeli vychutnat do Příraz na Mladoboleslavsku stovky milovníků značky Trabant. Nadšení majitelé těchto aut se pak vydali na spanilou jízdu Českým rájem. Letošního ročník se může pochlubit i dalšími vzácnými kousky.

„Rozšířili jsme to na celý koncern Ifa, takže jsou tady letos k vidění Wartburgy, Barkasy. Dokonce tady máme už i Ifu F9, předchůdce Wartburga, má ještě dřevěnou konstrukci, což už se dneska nevidí,” pochvaluje si sraz pořadatel Jan Kosejk. Také účastníci mají z unikátních aut radost. „Tahle auta už jen tak nejezdí po silnici, většinou je mají lidi doma ve sbírkách a činčaj si je,” usmívá se Iveta Slavíková.

Jsou to blázni, říká pořadatel Kosejk. Do úprav svých trabantů dávají mnohdy i stovky tisíc korun. Výsledek pak ale stojí za to. „Trabant je vášeň a hlavně koníček. A pokud vás to baví, tak pomalu vás to někdy baví víc než manželství,” varuje účastník srazu Milan Fejk. Hromada třesoucího se bakelitu, který smrdí, občas říkají o svých miláčcích majitelé trabantů. I přesto je obliba těchto aut velká. V republice jich je zhruba 35 tisíc.