Pardubické letiště díky modernizaci přežije

Pardubice - Pardubické mezinárodní letiště zřejmě vstup do Schengenského prostoru přečká bez větších problémů. Ještě před několika měsíci to tak ale nevypadalo. Do března 2008 totiž musí letiště splnit přísná bezpečnostní opatření pro přepravu cestujících. Pokud by se to nepodařilo, hrozilo by, že přijde o všechny mezinárodní spoje mimo Evropskou unii. To by pro něj bylo likvidační.

„Na našem letišti tvoří zhruba 80 procent lety mimo Evropskou unii,” upozorňuje Jan Andrlík, ředitel společnosti EBA provozující Pardubické letiště. Město hledalo soukromého investora, který by spolufinancoval modernizaci letiště v Pardubicích marně několik let. Teď projevili zájem potencionální partneři z Británie, Irska, USA a Jižní Koreje. „Dva jsou velmi reální, jeden si stále ještě situaci mapuje,” potvrzuje primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS).

„Je to šance, kterou musíme využít, protože letiště za deset let své existence ukázalo, že má své opodstatnění. V loňském roce mělo 70 tisíc odbavených,” poukazuje na strategický význam náměstek hejtmana Pardubického kraje Ivo Toman (ODS). Výběrové řízení by mělo o vstupu strategického partnera rozhodnout co nejdříve. Další selhání v jednáních by mohlo znamenat vážné problémy pro celý region. „Pardubické letiště je jedno z pěti páteřních letišť a umožní nám přivést i zahraniční turisty,” věří mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.

Po měsících nejistoty teď město i kraj hýří optimismem. Jestli je opodstatněný, se ukáže v březnu příštího roku.