Zemák koupilo zemědělské družstvo z Hoštic

Jižní Čechy - K recesi sáhli farmáři v jihočeských Hošticích, známých z Troškových komedií. Slogan „JZD Hoštice, nejlepší družstvo v kraji“, se rozhodli oživit. Koupili a přestavěli bývalý volební autobus sociální demokracie - Zemák. Chtějí s ním vyrazit na sérii výletů.

Kdysi populární autobus, se kterým především Miloš Zeman absolvoval řadu předvolebních mítinků, stál asi 300 000 korun. Teď ho koupilo skutečně existující JZD Hoštice. Po změně image má autobus plnit novou funkci. „Je to jak recese, tak odměna pro zaměstnance, protože se nám podařilo úspěšně ukončit jarní práce,” říká předseda družstva Miloslav Daňka.

Farmáři chtějí bývalý Zemák používat k vlastním výletům. Diskutovat, podle svých slov, chtějí hlavně o aktuálních problémech v zemědělství.

Přestavba autobusu na takzvaný filmový zemák už je prakticky hotová. Dnes budoucí pasažéři hlavně doplňovali zásoby. Například Jihočeská centrála cestovního ruchu se ale od recesistické akce spíše distancuje. Naopak podporu mají novodobí družstevníci od starostů z Volyňska. S nápadem je spokojen například starosta Hoštic Luděk Bělohlav: „Je to výborný nápad, protože to pomůže i propagaci obce.”

Miloslav Daňka dodává, že autobus už nemá se svou politickou minulostí nic společného. Záměrem JZD bylo autobus odpolitizovat.

Filmový Zemák vyrazí na svou první cestu v sobotu odpoledne. Družstevníci chtějí navštívit Miloše Zemana a farmu Bolka Polívky.