Dřevařské sympozium se vrátilo do Českých Budějovic

České Budějovice - Velkou tvůrčí dílnu pod otevřeným nebem si v Českých Budějovicích otevřela šestice výtvarníků v rámci dřevařského sympozia. Tímto aktem se po deseti letech vrátila na "místo činu" významná prezentace předních českých sochařů a řezbářů. Návštěvníci města se tak mohou na vlastní oči přesvědčit, jak těžká je cesta od obyčejného kusu dřeva k uměleckému artefaktu. Výtvarníci ve své dílně na soutoku Vltavy s Malší nechají zájemce nahlédnout do umění, jak oživit dřevo, až do neděle.

Poslední dřevařské sympozium se na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích uskutečnilo v roce 1998. Dodnes ještě některá díla zdobí nedaleký lesopark Stromovka. „Některé plastiky, které jsou umístěny ve Stromovce, jsme museli odstranit z bezpečnostních důvodů a vlastně nám dodnes chybí,“ říká vedoucí odboru kultury českobudějovické radnice Iva Sedláková.

Plastiky z roku 1998 letos nahradí nové. Budou z dubu, jasanu nebo javoru. Právě to je nejpoužívanější dřevo pro výrobu soch. Výtvarníci jich tu vytesají šest. Podle nich je nejobtížnější vymyslet, co bude socha představovat a kde by mělo být její místo. „Socha by měla být optimistická, aby se hodila do dnešní doby. Navrhl jsem, aby stála před finančním úřadem,“ říká s trochou nadsázky dřevosochař Pavel Klabouch. „Bude to abstraktní, figurální, vertikální věc,“ říká trochu záhadně o svém díle jeho kolega Ivan Šmilauer.

Mezi výtvarníky nechybí ani pan Stašek. Už přes šedesát let se věnuje výrobě dřevěných pump. V rámci sympozia vyrobí další. Osm takových zdobí holašovickou náves. „Když dělám pumpy, tak si musím přesně změřit studnu, abych věděl míru,“ vysvětluje dřevosochař Rudolf Stašek.

I když jsou výtvarníci teprve na začátku, mnozí kolemjdoucí už poznávají detaily budoucích soch. Práci se dřevem si mohou sami vyzkoušet. „Je tady připravena tvůrčí dílna jak pro dospělé, tak pro děti,“ láká návštěvníky Iva Sedláková.

Výtvarníci zůstanou v Českých Budějovicích do neděle, kdy představí hotové sochy veřejnosti. Magistrát chce většinu z nich umístit v centru města.