Chýnovská jeskyně prodloužila návštěvní okruh

Tábor - Po více než roční pauze se opět otevírá Chýnovská jeskyně. Jeskyně vloni prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Návštěvníci si tak mohou projít zcela nové části. Prohlídková trasa se oproti té původní prodloužila o dalších 80 metrů. Poprvé si veřejnost jeskyni mohla prohlédnout už v roce 1868.

Návštěvníci Chýnovské jeskyně se v letošní turistické sezóně můžou těšit na nové osvětlení podzemních prostor, betonové chodníky a nově zpřístupněnou část jeskyně. „Celá rekonstrukce stála 12 milionů korun a jsou to peníze z rozpočtu ministerstva životního prostředí České republiky,“ říká k úpravám vedoucí Správy Chýnovské jeskyně Karel Drbal.

Původní prohlídková trasa až 50 metrů pod zemí měřila 220 metrů. Nyní je o osm desítek metrů delší. Kromě malých krápníků, dračí hlavy či varhanních píšťal tu mají i další unikát. „V letošním roce jsme se poprvé dohodli s církví, že bude slavnostně posvěcena i prostora dole v jeskyni, která se jmenuje kaple svatého Vojtěcha,“ raduje se správce jeskyně Drbal. Jeskyni vysvětil páter řádu Oblátů Tomáš Vyhlídka.

Pamětnice Vlasta Maršálová říká, že dnešní okruh se vůbec nedá srovnávat s někdejšími prohlídkami: „Před 40 lety jsme tu ještě lezli po žebříku a svítili jsme lampou.“ Chýnovská jeskyně, která prozatím prochází zkušebním provozem, patří mezi první zpřístupněné jeskyně v Evropě.

Zkušební provoz v Chýnovské jeskyni skončí koncem tohoto měsíce. 1. května tu zahájí turistickou sezónu.