Silná trojka na cestě kolem republiky

Náchod - Sedmapadesátiletá Irena Rejchrtová z Pěkova na Náchodsku si plní svůj sen. V době, kdy ostatní lidé jezdí na dovolenou k moři a dopravují se spíše letadlem, se rozhodla objet Českou republiku v malém povozu taženém poníkem.

Říkají si silná trojka. Irena Rejchrtová, dvanáctiletá kobylka Jívka a jezevčík Ben. Společně se vydali na tisíc pět set kilometrů dlouhou cestu podél českých hranic. „Říká se, že nejkrásnější pohled je z koňského hřbetu,” říká Irena Rejchrtová a posteskne si, že kvůli zdravotním problémům si ho nemůže dovolit. Také proto teď osedlala kobylku Jívku, zapřáhla povoz a vydala se na další ze svých výletů: „Teď jsem se vydala na cestu kolem republiky a jsem doslova šťastná.”

Tříčlenná výprava už má za sebou náročnou cestu přes hřeben Orlických hor a pomalu se blíží k Moravě. Denně urazí kolem dvaceti kilometrů. Policejních kontrol se nebojí, alkohol totiž nepije a rychlostní limity také nepřekračuje.

Povoz je pro Irenu Rejchrtovou ložnicí, obývákem i kuchyní. Největší starosti jí na cestě dělají troubící řidiči. „To je jako když uhodíte toho koně klackem,” vysvětluje cestovatelka.

Paní Irena Rejchrtová má před sebou ještě asi čtrnáct set kilometrů. Jejím největším přáním je, aby na cestě potkávala jenom samé dobré lidi a ohleduplné řidiče.