Největšímu přírodnímu amfiteátru v zemi zvoní hrana

Plzeň - Monumentální stavba amfiteátru v Plzni na Lochotíně dosluhuje a město už s areálem dál nepočítá. Největší slávu zažil stánek na konci 80. let, kdy se tu scházelo až 30 tisíc lidí. Podle radnice však nyní ztrácí význam a nejsou peníze ani na nejnutnější opravy. Po dvaceti letech je z něj ruina, která Plzni překáží.

„Velice pravděpodobně už nebude sloužit k tomu, k čemu sloužil, čili ten svůj význam ztratí,” hovoří o amfiteátru plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS). „Dneska už bohužel nejsou skupiny, nebo je jich velice málo, které by tento amfiteátr naplnily," dodává mluvčí přilehlé ZOO Jaroslav Vogeltanz.

Majitel hudební agentury Jan Lippert si to ale nemyslí a amfiteátru lituje. Považuje Lochotín za jednu z nejkrásnějších scén nejen v Čechách. Proto tady připravuje na červen megakoncert Wanastowích Vjecí s obří show pro desetitisíce lidí, i když možná poslední. Je přesvědčený, že pokud skončí Lochotín, může se Plzeň s velkými koncerty navždy rozloučit: „V Plzni je to v současné době asi poslední zajímavé místo, kde se dají dělat velké koncerty.”

„Je to o tom, to znovu dostat do povědomí, že se tady dají dělat koncerty a že to tady může být příjemné,” myslí si jeho Lippertova kolegyně Jana Zelenková. Rekonstrukce by však stála miliony a i nejnutnější údržba rozpadlého hlediště je drahá. Rozšíří se sem proto sousední areál zoologické zahrady. Lochotínskému amfiteátru by ještě mohla pomoci památková ochrana, kterou si jako architektonický unikát zaslouží. Zatím to ale podle památkářů nikdo nenavrhl.