Na Masarykově nádraží spadl sloup podpírající strop

Praha - Na pražském Masarykově nádraží dnes kolem půl šesté večer spadl jeden ze sloupů, který podpíral strop v odbavovací hale. Zraněn naštěstí nikdo nebyl. Budova, o které se v posledních dnech často diskutuje v souvislosti s návrhy na její zrušení, se tak neplánovaně připomněla. Proč podpěrný sloup spadl, budou České dráhy zjišťovat společně s dodavatelskou firmou. Plně v provozu by nádraží mělo být po páté hodině ranní.

Sloup byl vrácen na místo kolem osmé hodiny, nádražní hala ale zůstane uzavřena až do pátečního rána. Odjezdy vlaků to nijak neovlivní, ujišťuje mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Pro uzavření se dráhy rozhodly vzhledem k předpovědi počasí. V noci totiž meteorologové očekávají bouřky a silný vítr.

Kvůli havárii je mimo provoz nyní i část nástupišť, všechny spoje budou tedy odjíždět jen z některých z nich. Přístup je nyní zamezen také k pokladnám, lidé si proto budou moci kupovat jízdenky přímo ve vlaku.

Železné sloupy podpírají budovu z roku 1945 kvůli jejímu zchátralému stavu. V místě, kde se jeden z nich uvolnil, se běžně pohybují cestující. Denně projde Masarykovým nádražím třicet tisíc lidí, kteří využívají nejvytíženější stanici pražských městských a příměstských železničních spojů.

Do budoucna Praha ale s tímto dopravním uzlem nepočítá. Počátkem srpna schválili radní změny územního plánu, které umožní na místě dnešních kolejí stavět. Místo nádraží by tak „na Masaryčce“ měly stát byty nebo obchody. Konečné rozhodnutí bude ale na městských zastupitelích, kteří se sejdou v září.