Ministerstvo životního prostředí zaskočilo úředníky Ústeckého kraje

Severní Čechy - Ministerstvo životního prostředí zřejmě zachránilo železniční trať z Děčína do Oldřichova u Duchcova. Smetlo totiž ze stolu variantu, která počítala s tím, že by po stávajících kolejích vedl dálniční přivaděč. Jenže ani tak nemá tzv. Kozí dráha zcela vyhráno, krajský úřad totiž nepočítá s tím, že by na ni znovu objednal vlaky.

Na dálniční přivaděč vedený po kolejích zapomeňte, vzkázalo úřadům v Ústeckém kraji ministerstvo životního prostředí, jehož mluvčí Jakub Kašpar prohlásil, že ministerstvo považuje tuto trať za perspektivní. Stanovisko ministerstva zaskočilo hlavně krajský úřad, který teď bude hledat pro přivaděč novou variantu. Na poplach bijí hlavně v Děčíně, bez dálničního přivaděče tady kolabuje doprava, centrem města se valí stovky kamionů. Radní Ústeckého kraje pro dopravu Milan Franc (ODS) předpokládá, že nejbližší zasedání rady kraje se touto otázkou bude zabývat. Primátor Děčína Vladislav Raška (ODS), který byl pověřen hledáním řešení, je přesvědčený, že stanovisko ministerstva v podstatě zakonzervovává současnou situaci.

Starostové, kteří už přes rok bojují za záchranu trati místně zvanou Kozí dráha, považují stanovisko ministerstva za své vítězství. Věří, že vlaky se na trať vrátí. Jenže hlavní slovo bude mít krajský úřad, ten však stále opakuje: my s obnovením dopravy nepočítáme. Podle starosty Telnice Jaroslava Doubravy (KSČM) by byla nejideálnější varianta ta původní, která přinášela dopravní obslužnost pro školy, zaměstnavatele a podobně. Radní pro dopravu Milan Franc však trvá na svém: „Ústecký kraj schválil dlouhodobou koncepci rozvoje železniční dopravy a v této koncepci s objednáním dopravy na této trati nepočítáme.“

Trať mezitím stále chátrá, podle Správy železniční a dopravní cesty jsou některé části už v havarijním stavu a navíc se ji pokusili rozkrást zloději kovů.