Bleší trhy ve Vysočanech by měly skončit

Praha - Bazary použitých věcí – takzvané bleší trhy – v Praze Vysočanech možná zaniknou. Na současných pozemcích v Kolbenově ulici chce majitel postavit luxusní rezidenční byty. Provozovatelé trhů hledají nové prostory, kde by si lidé mohli vyměňovat použité zboží. Nesetkávají se ale s ochotou jednat. Zastupitelé městských částí na svém území takzvané „blešáky“ nechtějí.

Výměnný obchod, prodej věcí, které už člověk nepotřebuje – věc stará jako lidstvo samo. Bleší trhy jsou zvlášť oblíbené hlavně v Německu, Nizozemí nebo Švýcarsku. Jeden z největších v Evropě je taky u nás v Česku. V Praze v Kolbenově ulici najdete na ploše téměř pěti hektarů od starožitností, přes oblečení a elektroniku téměř všechno, o čem jste si mysleli, že už k sehnání vůbec není. O české blešáky mají zájem i cizinci.

Nadšení pro výměnný obchod ale zřejmě nesdílí firma, která letos na jaře pozemky bleších trhů koupila. Plánuje na nich totiž vystavět moderní rezidenční čtvrť. „Bleší trhy by měly být úplně zrušeny v rozmezí dvou až čtyř let,” uvedla zástupkyně ředitele AFI EUROPE ČR Renata Součková.

Už teď se provozovatelé poohlížejí po nových, náhradních pozemcích, kde by se bleší trhy mohly pořádat. Ovšem lepší prostory než ty současné v Praze 9 se budou hledat jen těžko. „Není to samozřejmě žádná krása, kterou bychom se chlubili, nicméně tyto prostory jsou poměrně vhodné,” uznává mluvčí Prahy 9 Eva Němcová.

Provozovatelé se snaží jednat s ostatními městskými částmi. S velkou vstřícností se ale zatím nesetkávají. „Když řeknu, že chci provozovat na jejich pozemcích bleší trhy, staví se k tomu hned zády,” řekl provozovatel bleších trhů Lukáš Svoboda. „Pokud by tu byly bleší trhy, museli bychom asi věnovat více pozornosti bezpečnosti a o to nemáme zájem,” potvrzuje jeho slova starosta MČ Praha Zličín Jaroslav Veselý. Vstříc nevyšla ani Praha – Libuš, kde byly bleší trhy v minulosti. Po zkušenostech s dopravními problémy a po protestech místních obyvatel radní trhy nechtějí.

Pokud by pořadatelé nové vhodné prostory nesehnali, bleší trhy, které mají v Česku téměř dvacetiletou tradici, by musely zaniknout.