Firma s vazbami na hradecký magistrát žádá změny územního plánu

Hradec Králové - Občané čtvrti Farářství v Hradci Králové nesouhlasí s možnou změnou územního plánu. Žádá o ni firma Ekoglobal, vlastník pozemků v této lokalitě, protože tam chce stavět své sídlo. Lidé poukazují na četné příbuzenské vazby, které má žadatel na radnici. A myslí si, že řízení nebude objektivní. O změně územního plánu budou zastupitele jednat v září.

Jednatel Ekoglobalu Pavel Rambousek, který žádá vyjmout téměř půl hektaru pozemků z městské zeleně a vytvořit z nich stavební parcely, je zároveň zastupitelem a členem výboru pro územní plánování, který změnu doporučil. Rambouskova manželka navíc řídí územní plánování na útvaru hlavního architekta, její podřízená změnu připravuje. A do třetice: majitel Ekoglobalu je otcem paní Rambouskové.

Mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda ale zdůraznil, že Rambousek při obou jednáních města deklaroval střet zájmů a nehlasoval. Sám Rambousek vylučuje, že by změnu plánu ovlivňoval, nedělá to prý ani jeho manželka.

Jeden z nespokojených obyvatel, Petr Drbohlav, si ale stěžuje, že na něj byl vyvíjen nátlak: „Tři dny po termínu, kdy jsme podali připomínky k návrhu změny územního plánu, se mi ozval pan Rambousek a nechci použít slovo vyhrožování, ale byl na mě učiněn nátlak, abych se v této záležitosti dál aktivně neangažoval." Tato slova Rambousek označuje za nesmysl.