Ústeckého radního, který hlasoval ve prospěch své firmy, vyšetřuje policie

Ústí nad Labem - Opoziční zastupitelé vyzývají k rezignaci ústeckého radního Petra Ryšavého, podporu ztratil také u domovské ODS. Vedení města pobouřilo, že Ryšavý v majetkovém výboru hlasoval pro prodej městského domu své firmě. Navíc tajil, že je majoritním akcionářem společnosti. Ryšavý ani přesto odstoupit nechce, případ už vyšetřuje policie.

Radní za ODS Petr Ryšavý zvedl při jednání majetkového výboru města ruku pro prodej bývalé školky své firmě StratoCruiser. Jeho jednání pobouřilo zastupitele napříč celým politickým spektrem. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) uvedl: „Já si myslím, že v této chvíli by neměl sedět ani v radě města.“ Podle Květoslavy Čeliškové z KSČM, zastupitelky Ústí nad Labem, by měl Ryšavý rezignovat i na post zastupitele.

Primátor Jan Kubata dále prohlásil, že situace je o to vážnější, protože Ryšavý zatajil svůj vztah k firmě před členy majetkového výboru i před vedením města. Také Kubata se tuto informaci dozvěděl až od České televize. „Mě to hodně překvapilo, o to víc, že to zatajil i před svými stranickými kolegy,“ prohlásil jeden z ústeckých zastupitelů Tomáš Jelínek (SZSP).

Ryšavý tvrdí, že udělal chybu a zvažuje rezignaci na členství v majetkovém výboru. K odstoupení z postu radního ale nevidí důvod: "Zatím určitě ne, protože tam jsem se ničeho nedopustil a i to v majetkovém výboru považuji za nešťastnou chybu.

Skandál by mohl Petra Ryšavého stát i sedmé místo na kandidátce pro podzimní volby. Šéf krajské ODS a hejtman Jiří Šulc o tom bude s ústeckým primátorem Janem Kubatou jednat příští týden.