V Hradci Králové opět vysvětili obří zvon Augustin

Hradec Králové - V Hradci Králové ve čtvrtek znovu vysvětili zvon Augustin, který patří mezi největší zvony v České republice. Zvon, který více než čtyřicet let mlčel, bude možné slyšet několikrát ročně při významných státních a církevních svátcích a samozřejmě na Štědrý den během půlnoční mše.

Hradečtí radní již v květnu schválili 14 termínů, ve kterých bude možné vyzvánění Augustina slyšet. Jeho zvuk by měl být slyšet například při významných státních a církevních svátcích, zářijových slavnostech královny Elišky či v listopadu na Den boje studentů za svobodu a demokracii. Zvon zazní také na Štědrý den během půlnoční mše.

„Před dnešním vysvěcením bylo možné Augustin při zkušebním zvonění několikrát slyšet, například 21. srpna časně ráno připomněl 40. výročí okupace,“ informoval náměstek hradeckého primátora Martin Soukup. Zvon vysvětil královéhradecký biskup Dominik Duka, který si zvuk zvonu pamatuje z dětství: „Nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu nahoře ve věži a budu zvon světit.“  

Přibližně desetitunový zvon Augustin odlil roku 1509 významný hradecký zvonař Ondřej Žáček. Augustin byl na Bílou věž, která je dominantou Hradce Králové, umístěn v roce 1581. V posledních desetiletích se tvrdilo, že zvon Augustin je druhým největším zvonem v České republice po zvonu Zikmund, který je zavěšený na svatovítské katedrále v Praze. Podle Jiřího Zikmunda z Muzea východních Čech v Hradci Králové je však Augustin třetím největším zvonem v České republice.