Pouliční rallye v Kostelci nad Černými lesy pokračuje

Střední Čechy - V Kostelci nad Černými lesy vázne oprava hlavních ulic. Už téměř dva roky jsou rozkopané. Město sice vybudovalo kanalizaci, ale rekonstrukce rozebraných povrchů se zpožďuje. Silnice měly být opravené do letošního června. Už teď je jasné, že se to nestihne.

Jízda po kosteleckých ulicích vyžaduje od řidičů opatrnost a trpělivost. Na půlce vozovky je dlažba, na druhé jen uježděná hlína, díry a štěrk. Obyvatelé Kostelce si na dlouhotrvající opravy stěžují; auta se totiž těžko vyhýbají, není kde zaparkovat a v ulicích je plno prachu. Podle starosty Jana Urbana (nez.) si stěžují i podnikatelé, protože se jim snižují tržby.

Zatímco na vedlejší silnice už dlaždiči začali klást kostky, na hlavních nikdo nepracuje. „Středočeský kraj bohužel na začátku obdržel od města chybné údaje o rozměrech celé rekonstrukce,“ vysvětluje prodlení mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Nové měření opravu zdrželo.

Navíc se ukázalo, že rekonstrukce bude větší a dražší - bude stát 20 miliónů korun. Polovinu zaplatí kraj. „Středočeský kraj se bude snažit najít ty prostředky, chceme si vzít úvěr,“ slibuje mluvčí Kupka. Město peníze na rekonstrukci nemá, bude je muset ušetřit jinde, a tak omezí čerpání prostředků pro školu a pro domov důchodců.

Kostelec musí vypsat výběrové řízení na firmu, která silnice opraví. To bude trvat měsíce. I když ulice měly být opravené do června, řidiči a chodci si budou muset počkat déle. „Ty povrchy dokončit do toho termínu nemůžeme,“ potvrzuje starosta Urban.

Většina řidičů předepsanou rychlost v obci dodržuje - tomu, kdo ji překročí, totiž kromě trestných bodů nebo pokuty hrozí další citelný trest: zničení auta.