Spekulanti z firmy Mega Plus musí vrátit pozemky

Trutnov - Okresní soud v Trutnově rozhodl, že firma Mega Plus z Jánských Lázní musí vrátit státu pozemky v Krkonoších. Její spolumajitel je získal v létě roku 2005 od Pozemkového fondu v takzvaném zvláštním režimu. Fond tehdy vydával parcely spekulantům a teď se domáhá jejich vrácení. Aféru dodnes řeší soudy.

Vraťte státu šest a půl hektaru pozemků v Jánských Lázních a na Černé hoře - vzkázal dnes rozsudkem Okresní soud v Trutnově Richardu Kirnigovi a jeho firmě Mega Plus. Podnikatel Kirnig získal od Pozemkového fondu parcely především pod vleky a převedl je na svou firmu Mega Plus. „Zdejším soudem bylo určeno že Česká republika se stala vlastníkem těch zažalovaných pozemků,” vysvětluje rozhodnutí místopředseda Okresního soudu v Trutnově Vladimír Řezníček.

Soud shledal smlouvu uzavřenou za trvání tzv. zvláštního režimu za smlouvu uzavřenou v rozporu s dobrými mravy, tedy absolutně neplatnou. Firma Richarda Kirniga se podle jednatele Petra Hynka odvolá. Soudkyně ale připomněla, že o možnosti získat pozemky od státu tehdy nevěděli všichni, kteří by o ně mohli projevit zájem.

Zhodnotit investici za dva měsíce o osmnáct tisíc procent se zdá být nemožné. Richardu Kirnigovi z Trutnova se to povedlo. Parcely, které získal od státu za 75 851 korun, za dva měsíce prodal své firmě Mega Plus za 13 734 750 Kč, tedy stoosmdesátkrát dráž. Provozovatel lanovky a vleků Kirnig získal i parcely konkurentů, kteří je měli od státu v nájmu. „To je minimálně nemravné. Pan Kirmig měl určitě lepší informace než my,” stěžuje si Petr Kadrmas z TJ Svoboda nad Úpou. „Cílem Pozemkového fondu je zvrátit důsledky toho mimořádného režimu, který neoprávněně přiřkl pozemky nabyvatelům," dodal mluvčí fondu Michal Bureš.

Okresní soud v Trutnově ještě musí rozhodnout ještě o čtyřech velmi podobných žalobách.