Historický kostel v Ostrově na Karlovarsku je nenávratně poničený

Ostrov (Karlovarsko) - Památkáři se opřeli do radnice v Ostrově na Karlovarsku, soukromá firma, která opravovala místní kostel, podle nich poničila některé historické prvky. Památkáři to dávají za vinu právě radnici, která tomu podle nich měla zabránit. Radnice se brání a hledá zastání u ministerstva kultury.

Podle památkářů řemeslníci při opravě kostela svatého Jakuba zničili velkou část historických omítek s malbami v jeho interiéru, kostel je přitom na seznamu národních kulturních památek. Starosta Ostrova Jan Bureš (ODS) uvedl, že stavební firma neoklepala omítku ručně ale strojem a nedodržela stanovený rozsah. Krajský úřad však tvrdí, že právě město jako vlastník kostela mělo zajistit, aby řemeslníci opravili památku podle stanoviska odborníků. Mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jana Pavlíková dodala: „Máme za to, že byl porušen zákon o památkové péči, město za to dostalo pokutu. Její výši zatím nezveřejňujeme, protože správní řízení probíhá.“

Podle starosty Ostrova Jana Bureše ale zástupce stavební firmy věděl od města jak má při rekonstrukci postupovat a proto za chyby zodpovídá on: „Firma věděla, jak to má být. Upozornili jsme je, že se jedná o kulturní památku.“ Zástupce stavební společnosti Jiří Urbášek o podrobnostech sporu zatím nechce mluvit, cítí se však ukřivděný za sebe i za firmu.

Také stavební firma dostala pokutu, i ona se odvolala. Sporem se nyní kromě krajského úřadu zabývá i ministerstvo kultury, jeho mluvčí Jan Cieslar potvrdil, že probíhá odvolací řízení a výsledek samozřejmě nelze předjímat.

Podle starosty město zákon neporušilo, je připraven dokázat to případně i u soudu.