Tábor žije husitskými slavnostmi

Tábor - Táborská setkání 2008 - den druhý. Středověké procesí, jejich hlavní událost, čítalo výjimečných 1 500 hlav. Místní berou jedinou husitskou přehlídku na světě za svou. Nad neprůjezdné město se během ní povznášejí.

Téměř nekonečný průvod historických postav - tak vypadá jeden z hlavních bodů tradičního historicky laděného táborského festivalu. „Je to jediný husitský festival v Evropě, možná na světě, a jeden z největších stylových festivalů u nás,“ říká Petr Nůsek z agentury Argo.

Oslavám dominuje Jan Žižka. Do průvodu pod jeho vedením se ale bez problémů zapojily třeba německé nebo italské skupiny historických bojovníků. Do Tábora bojovníci přijeli z řady evropských zemí. Řidičům od pátečního večera nezbývá, než se poměrně velké části města vyhnout. Prochází tudy průvody, přímo v centru města pyrotechnici připravili na páteční i sobotní večer překvapivě velké ohňostroje.

V Táboře vzniklo několik středověkých tržišť a koncertních pódií. Kromě bojových scén se skupiny historického šermu pokouší překonat i některé kuriózní světové rekordy.

Kolik lidí na festival přijelo, budou organizátoři vědět až v pátek ráno. Vzhledem k přejícímu počasí ale čekají rekordní návštěvnost.