Město Jičín se soudí se skauty o srub

Jičín - Radnice v Jičíně a tamní skauti se přou o nový srub na okraji města v hodnotě asi čtyř milionů korun. Město, které nedokončenou stavbu před dvěma a půl roky skautům darovalo, ji chce zpátky. A skauty navíc žaluje kvůli dluhu.

Ať nám skauti srub vrátí, my jim ho pronajmeme, vyzývá starosta Jičína Martin Puš (ODS). Skauti podle něj nesplnili hlavní podmínku města – srub do dvou let nezkolaudovali. „My jsme v srpnu 2006 prodloužili termín kolaudace až do konce roku 2006. Oni ho opět nesplnili,“ vysvětluje postoj radnice starosta Puš.

Skauti nepopírají, že termín nestihli. Mají pro to ale vysvětlení. Při kolaudačním řízení byly odhaleny nedostatky v protipožární ochraně srubu. Chyba ale podle nich vznikla už v samotném projektu, který si nechalo zpracovat město a proto srub vrátit nechtějí. „Ve chvíli, kdy nám byla předávána kompletní dokumentace, tak jsme ji přebírali s tím, že je v pořádku,“ zlobí se vedoucí skautského střediska Brána Michal Císař. Požadavky města můžou podle M. Císaře hraničit i s protiprávním jednáním.

Město skauty navíc žaluje kvůli dluhu. Radnice chce takřka čtvrt milionu korun, které zaplatila za okna a dveře srubu.

Žaloba ze strany města byla podle starosty Puše nutná: „Měli dva roky na to, aby se celá tato záležitost řešila, nemuseli jsme to nechávat takto do posledního dne.“ Vedoucí skautského střediska Císař je odhodlán žalobě čelit u soudu.

O dalším osudu srubu by měli jičínští zastupitelé rozhodovat na svém dubnovém zasedání.