Vojenská posádka v Táboře se rozroste, bude největší na jihu Čech

Tábor - Před pěti lety odešlo z Tábora několik vojenských posádek do Staré Boleslavi a ve městě po nich zůstaly prázdné kasárenské budovy. Do podzimu příštího roku se však místní posádka rozroste o dalších 350 profesionálů z Českých Budějovic a s dvanácti sty vojáky se tak stane největší na jihu Čech.

V roce 2003 z Tábora odešlo přes pět stovek vojáků, místní posádku tak početně oslabilo rozhodnutí tehdejší vlády. Starostka Tábora Hana Randová si vzpomíná, že se tehdy město snažilo tento verdikt nějakým způsobem zvrátit. V říjnu loňského roku však vláda rozhodla, že se táborská vojenská posádka opět rozroste, se současnými jedenácti útvary a téměř 900 lidmi se stane největší na jihu Čech. „Tábor má dobrou infrastrukturu a nabízelo se zde několik dobrých armádních objektů,“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany Andrej Čírtek. Návrat vojáků místní lidé vítají, pro město představují velký ekonomický přínos a podle starostky Randové jsou velice dobrou kupní sílou.

Budovy čeká rozsáhlá rekonstrukce

Přípravy na příchod vojáků už začaly, mezi místními převažuje názor, že odcházet vůbec neměli. Zůstaly po nich prázdné budovy, které celých pět let nikdo nevyužíval, a proto částečně zchátraly. Nyní je třeba vyměnit okna a upravit interiéry, protože budovy sloužily pro potřeby vojáků základní služby. Budovy se musí zateplit a také se rozšíří místní jídelna. Opravy přijdou zhruba na 15 milionů korun. Velitel místní posádky Jiří Neubauer potvrdil, že v současné době probíhají stavební úpravy pracovně pobytových zón pro profesionální vojáky a prostorů pro uskladnění materiálu a vojenské techniky.

Kasárna Jana Žižky získalo bezúplatně do svého nájmu město, armádě zůstala zase kasárna Prokopa Holého, do nichž se vojáci nastěhují. Jedná se o 531. prapor pasivních systémů a elektronického boje, jenž spadá pod 53. brigádu se sídlem v Opavě. Hlavním cílem útvaru je získávání informací o pozemních a vzdušných cílech, k tomu je vybavený známým systémem Věra. Vedení města věří, že tito vojáci nejsou poslední, kteří do Tábora přijdou a že se místní posádka bude i nadále rozšiřovat.

Rekonstrukce vojenských objektů se městské kasy nedotkne, přestavbu zaplatí stát.