Pražský magistrát ruší dvě školy v přírodě

Praha - Jako v Kocourkově si mohou připadat rodiče dětí, které jezdí do škol v přírodě. Zatímco pražský magistrát i přes jejich protesty dvě školy v přírodě zrušil, některé městské části je naopak začínají zřizovat. Místo šesti zařízení bude magistrat od příštího roku dotovat jen čtyři. Chce tak uspořit pět milionů korun ročně. Odborníci to ale považují za nesystémové řešení. Zájem o dotované školy v přírodě je totiž kvůli cenové výhodnosti stale velký.

Pražští školáci a předškoláci přijdou od nového roku o dvě školy v přírodě v Jetřichovicích v Českém Švýcarsku a v Antonínově v Jizerských horách. Rozhodli o tom pražští zastupitelé, kteří měli původně hlasovat ještě o třetím zařízení ve Vřesníku na Vysočině. Tlak veřejnosti a medializace této škole pomohly a Praha si ji nechá. „Myslím, že tu sehrál velkou roli zájem veřejnosti, škol, které k nám jezdí, a rodičů kteří psali dopisy,“ domnívá se ředitelka školy v přírodě ve Vřesníku Jana Leligdonová.

Předkladatelka návrhu optimalizace většinu zastupitelů přesvědčila o tom, že provoz pronajímaných škol v Jetřichovicích a Antonínově se Praze nevyplácí a mají nízkou vytíženost. „Existuje velká nabídka soukromého sektoru, která je mnohdy zajímavější, než ty naše,“ zdůvodňuje rozhodnutí náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíková. „Je to škoda, pro některé školy to bylo výhodné,“ tvrdí ředitel ZŠ v Praze 8 Jan Korda.  

Magistrát zrušením škol v přírodě sice ušetří ročně pět milionů na dotacích, na druhé straně ale vydá miliony na zřízení nového gymnázia, které ale podle opozičních zastupitelů Praha nepotřebuje. „Je to nesmyslný krok, který zbaví cca 2000 dětí ročně pobytu v přírodě,“ říká pražský zastupitel Karel Jech.   

Zatímco magistrát školy v přírodě ruší, městské části se je chystají otevírat. Pražští školáci a předškoláci totiž musí kvůli nedostatečné kapacitě v dotovaných školách jezdit do soukromých zařízení, kde pobyt vyjde dráž. „Hledáme ke koupi vhodný objekt. Protože to bude zařízení městské části, počítáme. že bude levnější, než zařízení soukromá, která musí tvořit zisk,“ je přesvědčen starosta městské části Praha 4 Pavel Horálek. Kromě Prahy 4 chce školu v přírodě otevřít také městská část Praha 10.