Veteráni pojedou ve Zbraslavi již počtyřicáté

Praha - Již zítra se na náměstí ve Zbraslavi – Jílovišti uskuteční 40. ročník mezinárodní jízdy historických vozidel do vrchu. Tato událost patří k pravidelným akcím Veteran Car Clubu Praha, který letos oslavuje 40 let od svého založení.

První ročník pravděpodobně nejstaršího evropského závodu veteránů do vrchu, který funguje do současnosti, se jel v roce 1908. Příští rok se tedy bude slavit sto let výročí založení tohoto podniku, který má již od prvního ročníku start na zbraslavském náměstí. Slovo závod je ale podle prezidenta Veteran Car Clubu ČR Václava Kafky v dnešní době lehce zavádějící, jedná se spíše o exhibiční jízdu.

Start „závodu“ je naplánován na 13 hodin a jízda by měla probíhat zhruba do půl páté večer. V loňském roce se akce zúčastnilo 84 motocyklů a 111 automobilů a i letos je startovní pole velmi široké. Zatím je přihlášeno celkem 220 vozidel v rozmezí let výroby 1904 až 1982. „Návštěvník bude mít před sebou prakticky celý vývoj motorismu z celosvětového pohledu, protože i ve značkách zde bude zastoupen celý svět,“ zdůraznil Kafka.

Veteránské hnutí je u nás rozšířené především díky tomu, že válka se českému území vyhnula a díky tomu zde oproti jiným zemím automobily nebyly nasazeny do bojů. Zachovalo se jich tak mnohem víc, z čehož těží i Veteran Car Club, jehož tradice sahá do 50. let minulého století. Kromě zbraslavské jízdy do vrchu pořádá klub ještě další dvě pravidelné akce, 1000 mil československých a výstavu vozidel v Roztokách, kde je pravidelně každý rok možno zhlédnout několik desítek automobilových veteránů.