Karlův most budou hlídat kamery

Praha - Sochy na Karlově mostě bude hlídat nový kamerový systém. Shodli se na tom radní a památkáři. První kamery na mosteckých věžích už visí, posíleny budou i hlídky městské policie.

Dvě kamery, které ani nemají nahrávací systém, na ochranu Karlova mostu nestačí, říkají svorně památkáři s magistrátem. Sochy jsou denně ničeny, ale viníci jen málokdy dopadeni. „Když se projdete po mostě, tak uvidíte několik lidí, kteří šplhají po sochách, používají je jako opěrku pro svoje fotografování nebo jako odkladiště batohů,“ zlobí se Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

Na nejdelší památce v metropoli proto přibude 10 nových kamer. „Na obou mosteckých věžích bude po 5 kamerách, které budou v sekvencích monitorovat Karlův most a budou schopny i zoomovat, přiblížit obrázek,“ vysvětluje náměstek primátora Rudolf Blažek.

Barokní sochy, sousoší i kopie z 19. století budou hlídat i posílené policejní hlídky a magistrát chystá podle radního pro kulturu Milana Richtera i další bezpečnostní opatření: „Uvažujeme v rámci rekonstrukce mostu o zavedení kabelů do lůna mostu, tak aby kamery mohly být umístěny v lampách a chránit každou jednotlivou sochu.“

Do budoucna plánuje magistrát používat kamerový systém i pro ochranu dalších památek.