Dočká se TGM jezdecké sochy?

Lány - Muzeum Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech vyhlásilo sbírku na jezdeckou sochu prvního prezidenta Československé republiky. Plán je jasný - má být z bronzu a v nadživotní velikosti.

Masarykových soch stojí v České republice desítky, jeho portréty jsou dokonce i na vázách nebo na talířích. Jezdeckou sochu ale prezident, který jízdu na koni miloval, zatím nemá. „Často se nás občané ptají, zda by nebylo dobré, aby na Lánech byla Masarykova jezdecká socha,“ vysvětluje ředitel Muzea TGM v Lánech František Povolný, jak přišel na myšlenku vyhlásit sbírku.

V Lánech Masaryk začal jezdit na koni až ke stáru, říká lánský zastupitel Roman Havelka (nez.). „ Lány dosud žádnou Masarykovu sochu nemají, takže když už sochu, tak na koni,“ vysvětluje ředitel Povolný svůj záměr.

Jenomže jezdecký pomník TGM jako by pronásledovala smůla. Poprvé se na něj lidé skládali už za první republiky. „Do toho přišla válka a peníze, které se tady na Lánech vybraly, skončily nikdo neví kde,“ říká Bohumil Martinek z občanského sdružení Pro podporu Muzea TGM v Lánech.

Špatně skončila podle ředitele Povolného i poválečná sbírka: „Sovětské tanky tuto sbírku ukončily a peníze jsou někde v nenávratnu.“

Zkusíme to do třetice, řekli si organizátoři současné sbírky. Na bronzový pomník potřebují vybrat 2 milióny korun. Pokud se peníze podaří sehnat, mohla by jezdecká socha stát přímo před Muzeem TGM v Lánech.