Mateřská škola v Kladně získala speciální oční přístroj

Kladno - Přístroj, který umožňuje bezkontaktně zjistit oční vady u malých dětí, získala mateřská škola v Kladně. Těchto unikátních screeningových přístrojů je v republice jen 17, ve Středočeském kraji je úplně první. Jen pár vteřin teď stačí k tomu, aby se zjistilo, jestli má dítě oční vadu. Ze vzdálenosti dvou metrů dokáže videokamera změřit dioptrický stav oka naprosto bezbolestně a bezkontaktně.

Oční lékařka Iva Hromadníková popsala, že dítě sedí na klíně rodiče a není nijak stresováno. Díky speciální screeningové metodě lze tímto přístrojem vyšetřit i čtyřměsíční miminko - zvukový a světelný signál má připoutat jeho pozornost.

Přístroj je v oční medicíně revoluční - zatím se dal zrak u dětí změřit jen metodami, které vyžadují jeho maximální spolupráci. „Pokud se roční dítě vzpíná, brečí, tak to udělat nejde a někdy musíme sáhnout k narkóze, k celkové anestézii, což není bez rizik. Proto je přístroj velkým přínosem,“ nechala se slyšet Iva Hromadníková.

Mateřská škola v Kladně získala přístroj za 260 tisíc jako jediné pracoviště v celých středních Čechách - specializuje se totiž na děti s očními vadami. Ředitelka školky Zdeňka Čambálová sdělila, že Kladno patří mezi malý počet měst, kde mají rodiče možnost přijít s dítětem a v jeho velmi útlém věku zjistit, zda má oční vadu.

Díky tomu, že přístroj zaplatili sponzoři, mohou rodiče své děti nechat vyšetřit zdarma. Měření bude probíhat každé třetí úterý v měsíci.