Bezdomovci trápí chrudimskou nemocnici

Chrudim - Agresivní bezdomovci jsou problémem, který v posledních týdnech řeší zaměstnanci nemocnice v Chrudimi. Slovní výhružky, fyzické potyčky a také pokus o napadení s nožem v ruce. Takové zkušenosti má tamní zdravotnický personál chirurgického oddělení.

Většinou opilí bezdomovci se chodí do čekárny schovat před zimou a nepříznivým počasím. Jejich agresivita roste a lékaři a setry chirurgického oddělení mají obavy o své zdraví, i o zdraví pacientů. „Snaží se záměrně vyhledat jakékoli ošetření, aby měli alespoň nějaké aliby pro svůj pobyt v nemocnici. Sestry i lékaři mají samozřejmě obavy z toho, co se může stát,“ říká lékař Tomáš Vondráček.  

Bezdomovci už dokonce chodí přespávat i do míst, kam pacienti nemohou - hlavně do sklepů. V nemocnici zasahují strážníci velmi často. Ve dne v noci, týden co týden jsou hlášeny výpady opilých bezdomovců. „Nepamatuji, aby v Chrudimi bylo tolik telefonických oznámení lékařů a personálů nejenom na to, že tam jsou bezdomovci, ale že tam obtěžují i pacienty,“ uvedl vrchní strážník městské policie Roman Červenka.

Jeden z bezdomovců je podle zdravotního personálu mimořádně agresivní. Podle jedné ze sester prý mají dokonce od jeho ošetřujícího psychiatra potvrzeno, že může kdykoli zaútočit.  

Ovšem podle ředitele Vojtěcha Němečka má nemocnice svázané ruce. „Nemocnice je veřejným prostorem a my nemáme žádnou oporu v zákonu, abychom mohli lidi vyvést.“   

Chrudimská nemocnice se tedy agresivním bezdomovcům zřejmě neubrání ani v budoucnu. Lékaři jen dodávají: Doufáme, že to tady neskončí tragédií.