Táborští se bouří proti výstavbě výškového domu

Tábor - Lidé z táborské části Maredův vrch se bouří proti výstavbě, která vystřídá část lesa. Příroda má ustoupit sedmipatrovému domu se dvěma sty padesáti byty. Projekt zaskočil i nové představitele radnice. Stavební uzávěru totiž zastupitelé zrušili kvůli úplně jiné stavbě.

Lesík ve svahu nad řekou je v soukromém vlastnictví. Přesto ho lidé z okolí léta vnímali a využívali jako odpočinkovou zónu. Místo do zeleně se teď ale koukají na vykácenou mýtinu, kterou by časem měla zaplnit rozsáhlá stavba. Obyvatelé Maredova vrchu kvůli lesíku předali radnici petici. Ta ale na výstavbě nemůže v podstatě nic změnit. „Jsou tam určité věci, které třeba souvisí s možným vykoupením pozemku. Nemyslím si, že je to věc, kterou bychom neměli zkusit,” říká místostarosta Tábora Martin Jirkovský.

Poslední nadějí jsou orgány státní správy. Teď konkrétně posuzují vliv stavby na životní prostředí. Pokud protiargumentace nezapůsobí, nic výstavbě nezabrání. V rozporu s původním záměrem zastupitelstva pak může na místě lesíku vzniknout dokonce ještě větší stavba.