Karlovarsko se potýká s nedostatkem učitelů

Karlovarsko - Základním školám v menších městech a obcích na Karlovarsku chybějí učitelé. Podle ředitelů škol jsou na vině malé platy, upadající prestiž povolání a časté změny podmínek.

Ředitelé se snaží získat učitele různými způsoby; v Nové Roli ve spolupráci s radnicí nabízeli učitelům byt a daňové zvýhodnění. Podle starosty Václava Heřmana zájemce přesto nesehnali. V sousedním Chodově jezdil ředitel základní školy Milan Kovařík přesvědčovat studenty přímo na plzeňskou pedagogickou fakultu. Ani on ale neuspěl.

Situaci v roce 2010 podle ředitelů ještě zhorší zákon o pedagogických pracovnících. Jak vysvětluje ředitel základní školy v Nové Roli Radek Veselý, podle zákona budou smět na základní škole učit pouze pedagogové s vysokoškolským vzděláním magisterského stupně s kvalifikací učitelství prvního nebo druhého stupně. V menších městech takové podmínky nesplňuje víc než polovina učitelů a podle ředitele Základní školy Chodov Milana Kovaříka v horizontu 3 let není šance takový počet nahradit. Podle starosty města Josefa Hory radnice s řešením tohoto problému nepomohou a hlavní vina leží na státu, který problém dlouhodobě neřeší.

Učitelka základní školy v Chodově Martina Bělohlávková se domnívá, že nízká je kromě platů i prestiž učitelského povolání. Nesouhlasí s ní mluvčí ministerstva školství Ondřej Gabriel: „Učitelská profese se těší spolu s profesí lékařskou u lidí úctě nejvyšší.“ Dodává, že platy učitelů rostou a v příštím roce se zvýší přibližně o 5 %.