Hřbitovy i o Vánocích přitahují vandaly

Východní Čechy - Druhý svátek vánoční se stal pro mnoho lidí příležitostí k uctění památky zesnulých. Tisíce lidí přicházejí na hřbitovy vzpomenout na své známé a příbuzné. Vánočně vyzdobené náhrobky ale jako každý rok lákají zloděje a vandaly. Krádežím se snaží předcházet správci hřbitovů, často i za pomoci policistů.

Na východočeské hřbitovy přijížděly už od rána stovky lidí. U vánočně vyzdobených hrobů vzpomínají na své příbuzné. Lucerny, svíčky i květiny s vánočními ozdobami se ale každoročně stávají výzvou pro zloděje. S krádežemi a vandalstvím se už setkali i mnozí majitelé hrobů v Pardubicích. Škody jdou většinou do desítek tisíc korun.

Správci hřbitovů přiznávají, že uhlídat všechny hroby a pomníky není jednoduché. Proti zlodějům vymýšlejí vlastní bezpečnostní opatření. Často jim pomáhají i hlídky strážníků městské policie, které hlídají nejen areál hřbitova, ale i přilehlé parkoviště.

S končícími svátky zmizí z hřbitovů i tradiční vánoční výzdoba. Například v Pardubicích zapalovali lidé svíčky u ručně vyrobeného dřevěného betlému.