Spor o stavební úřady

Liberec - Starostové v Libereckém kraji protestují proti novince, kterou na ně chystá ministerstvo pro místní rozvoj. Chce zrušit 13 stavebních úřadů. Podle starostů to občanům přinese jen další komplikace a nelíbí se to ani těm městům, která by agendu měla převzít. Především se ale nikdo nedozvěděl, proč se tak má stát.

Byla by to katastrofa, říkají o návrhu starostové. Dotčené obce navíc dostaly jen 4 dny na to, aby zaslaly své připomínky. „Nevím, co vede ministerstvo pro místní rozvoj k takovému spěchu při tak zásadní věci a budí to ve mně velká podezření,“ kroutí hlavou nad rozhodnutím ministerstva starosta Příšovic Antonín Lízner. „My si myslíme, že je na to nějaká objednávka, jinak to není možné,“ přidává se starosta Osečné Jiří Hauzer.   

Ministerstvo ale přes svého mluvčího vzkázalo, že svůj návrh zatím nebude komentovat. Pro stavebníky přitom zrušení stavebních úřadů přinese jen další komplikace, míní starostové. Například pro spádovou oblast Osečné by to znamenalo přenesení úřadu přes ještědský hřeben do Liberce. „Ta dostupnost bude horší, odpadnou úřední hodiny v obcích, tam nikdo úřadovat nebude,“ říká vedoucí stavebního odboru Osečná Štěpánka Hanzlíková.   

Úředníci z větších měst navíc nemají takovou znalost místního prostředí, jako jejich kolegové na malých obcích. „Místní znalost je v tomto případě velmi důležitá, ať už z pohledu územního plánování, nebo stavebního úřadu jako takového,“ je přesvědčen starosta Hejnic Jiří Horák. „Znají místní terén, což je hodně důležité pro stavební úřad. Znají místní poměry, znají problémy, které tam vzniknou, a znají i historii celého území. To je důležité pro usazování staveb,“ uzavírá vedoucí stavebního úřadu v Příšovicích Jana Marková.   

Proti návrhu ministerstva se staví i města, kam by činnost zrušených stavebních úřadů měla přejít. „Náš úřad v tomto okamžiku není ani kapacitně ani personálně a technicky vybaven na to, aby mohl převzít tyto agendy,“ potvrzuje starosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer.  

Zrušit některé stavební úřady chce ministerstvo celoplošně. Vzbouření starostové proto žádají poslance a Svaz měst a obcí, aby schválení novely zabránili.