Obyvatele Milevska již hlídají kamery

Milevsko - Dva a půl milionu korun stála výstavba kamerového systému v Milevsku. Město si od něho slibuje větší klid a pořádek. Ročně tu na opravu poničeného majetku vandaly vynakládají desítky tisíc. Ve městě už začalo fungovat ve zkušebním provozu pět kamerových bodů. Příští rok plánují další.

Nevkusně pomalované fasády domů, ale hlavně výtržnictví i rostoucí kriminalita především v místech, kde fungují nonstop bary - to jsou hlavní problémy místních. Teď budou pod dohledem kamer. Terčem řádění vandalů je i místní betlém. Každý rok ho na milevském náměstí vystavují místní skauti. Vedoucí skautského oddílu Milevsko Zdeněk Herout informoval, že figurky z betlému výtržníci buď zničí, nebo ukradnou.

Skauti spoléhají na jednu z kamer na náměstí. Ne všichni ale mají v kamerový systém důvěru. Mnozí se obávají o své soukromí. Místostarosta Milevska Michal Poslanecký (ODS) se však nechal slyšet, že jakékoliv zneužití údajů je hrubé porušení pracovní kázně a takový operátor by byl okamžitě vyhozen. Systém v Milevsku s vysokým rozlišením patří k nejmodernějším.

Jeho součástí je i detektor státních poznávacích značek, jak sdělil zástupce dodavatele kamerového systému Zbyněk Trhovský a dodal, že umožňuje vyhodnotit SPZ jedoucího i stojícího vozidla. Místostarosta si od nového systému slibuje vytlačení kriminality. Oficiálně tu kamerový systém spustí počátkem příštího týdne. Záznamy řádění výtržníků nebo vandalů poslouží jako důkaz k dalšímu vyšetřování. Už příští rok tu kamerový systém rozšíří. Ke stávajícím pěti bodům přibudou další tři.