Obyvatelé Jaroměře si prohlédli podzemí josefovské pevnosti

Jaroměř - Netradičně prožili vánoční dopoledne desítky lidí v Jaroměři na Náchodsku. V doprovodu zkušených průvodců se vypravili do podzemí josefovské pevnosti. Složitý obranný komplex vybudovaný za vlády císaře Josefa II. se otevřel v devět hodin ráno. U brány pevnosti tou dobou už čekaly desítky lidí.

Vybaveni svíčkami a instrukcemi zkušených průvodců se zvědavci vydali do podzemí. Průvodce podzemními chodbami Tomáš Buman informoval, že trasa prochází druhou i třetí střeleckou galerií. Temné a často velmi úzké podzemní chodby se staly symbolem nejlepšího stavitelského umění tehdejší doby.

Prohlídka nabídla i místa, kam se turisté běžně nepodívají. Vánoční prohlídka podzemí se v Jaroměři-Josefově už stala tradicí. „Před deseti lety jsme se inspirovali pražským Vyšehradem, který na Štědrý den otvírá své podzemí,“ nechal se slyšet správce Pevnosti Josefov David Doubrava.

Podzemní chodby josefovské pevnosti navštíví ročně zhruba 30 tisíc turistů. Někteří se sem rádi vracejí nejen na Štědrý den.