Japonští roboti a animované příšery ovládli muzeum v Liberci

Liberec - Severočeské muzeum v Liberci se stalo dočasným domovem superhrdinů a robotů z japonských fantastických filmů. V rámci výstavy "Já, japonský robot" tam návštěvníci můžou vidět přes 100 nejrůznějších modelů. Doplňují je i kreslené komiksy a filmové plakáty. Výstava vznikla s pomocí soukromého sběratele a pro veřejnost potrvá až do 25. ledna.

Muzeum chtělo novou expozicí přilákat nové návštěvníky, především děti. Proto jsou ve vitrínách vystavené postavičky z cyklů Godzilla, Gappa nebo Gamera kontra Gaos. Podle kurátora výstavy Zdeňka Hrabáka je na výstavě asi 150 exponátů, od těch největších až po skutečné mikroexponáty.

Většina modelů je ze 70. let, kdy Japonsko zažívalo boom animovaných sci-fi seriálů, filmů a komiksů. Zmutované příšery nebo napůl robotizovaní hrdinové hrají v japonské kultuře důležitou roli. „Japonská kultura vyrostla na animovaných kreslených seriálech. Tradice kreslených filmů a seriálů je v Japonsku více než 60letá a těší se tam opravdu velké vážnosti,“ vysvětluje Zdeněk Hrabák.

I když je většina vystavených modelů skoro 40 let stará, i dnes překvapují svým dokonalým technickým zpracováním, věrnými detaily a multifunkčností. Muzeum shromáždilo unikátní hračky - hlavně transformovatelné roboty, kteří mění svůj vzhled, pohybují se, střílejí nebo svítí. Videoprojekce přenesou návštěvníka do světa fantazie, který nemá v evropském měřítku obdoby. „Některé příšery jsou z dnešního hlediska trochu naivní, nicméně přesně vypovídají o sofistikovaném vztahu Japonců k realitě,“ podotkl Hrabák.