Kraj chce změnit status liberecké nemocice, město se staví proti

Liberec – Nemocnice v Liberci by se podle plánů vedení kraje měla proměnit z akciové společnosti na společnost neziskovou. Proti změně statusu se ale staví liberecká radnice, město je totiž ve zdravotnickém zařízení minoritním akcionářem. Sociálnědemokratické vedení regionu se chce pokusit využít toho, že v radniční koalici v Liberci sedí po boku ODS právě zastupitelé z ČSSD.

Vedení města Liberce je přesvědčeno, že nemocnici prospěla přeměna na akciovou společnost, ke které došlo v roce 2006. Podle vedení města se díky tomu podařilo zlepšit hospodaření zdravotnického zařízení, které je teď v plusu.

„Krajské zastupitelstvo má možnost založit neziskovou organizaci, ale nelze do ní převést majetek opět bez našeho souhlasu. Museli by postavit novou nemocnici,“ řekl primátor Liberce Jiří Kittner.

Představitelé Libereckého kraje se ovšem bojí, že díky obchodnímu statusu nemocnice je možné vyvést její majetek do soukromých rukou. „Pro nás je velikým rizikem, v případě obchodní společnosti, účelová kapitalizace pohledávek,“ uvedl liberecký hejtman Stanislav Juránek.

Město a také vedení nemocnice ale považuje podobné představy za nesmyslné. „Oba akcionáři musí rozhodnout o vstupu nového subjektu do nemocnice, takže není to nic reálného,“ citoval stanovy ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Krajská ČSSD se chce pokusit dosáhnout svého cíle pomocí radniční koalice městských sociálních demokratů s ODS. Liberecká ČSSD by měla dosáhnout toho, aby město radnici ve vedení nemocnice zastupoval člověk z ČSSD spíše než z ODS. Potom by mělo být pro kraj jednodušší proměnit libereckou nemocnici na neziskovou organizaci.

Město Liberec má ve sporné nemocnici 18procentní podíl. Zbylých 72 procent patří Libereckému kraji. Bez souhlasu minoritního akcionáře však nemůže kraj status nemocnice změnit.