Finanční motivace zvýšila zájem o učební obory

Hradec Králové - Za učení peníze. Takový postup zvolil Královéhradecký kraj, aby nalákal děti do učebních oborů, o které je minimální zájem. A podle prvních výsledků se zdá, že se mu to podařilo. Zájem o učení v porovnání s minulými roky vzrostl.

Ještě v devadesátých letech se na hradeckém učilišti v Hradební ulici v prvním ročníku elektrikářem učilo okolo šedesáti dětí. Zájem ale postupně opadal a předloni třídu zaplnilo pouhých osmnáct žáků. V minulém roce kraj oznámil, že kdo půjde do učení, dostane zaplaceno. A výsledek se dostavil. Počet budoucích elektrikářů vzrostl o polovinu. „Po letech stagnace a propadu v tomto oboru se mění situace a věřím, že to nebude jen u elektrikářů,“ vyjadřuje určitý optimismus zástupce ředitele SOŠ a SOU Hradební v Hradci Králové Karel Kubza. „Doslechl jsem se, že je elektrikářů málo a že za to budou peníze, tak jsem to zkusil,“ říká učeň Tomáš Pirkl.

Kraj se rozhodl finančně podporovat učně z dvanácti oborů. Kromě elektrikářů třeba také budoucí zedníky, tesaře, instalatéry nebo zámečníky. „Mezi zájemci o studium je o tyto technické obory malý zájem. Na trhu práce však velmi chybí a firmy je postrádají,“ uvádí mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.  

Mladí učni měsíčně dostávají tři sta až pět set korun. Za jedničku na vysvědčení z odborného výcviku se odměna může vyšplhat až na čtyři tisíce. „Výsledky prvního přijímacího řízení po rozjetí celého projektu ukázaly, že tento záměr byl dobrý. V některých oborech se zvýšil zájem až o 55 %, tvrdí mluvčí Imrich Dioszegi. “Je to dobrý nápad, peníze se mi hodí a je to i zajímavá motivace," pochvaluje si učeň David Řezníček.   

Přestože projekt odstartoval v době, kdy kraji vládli občanští demokraté, pokračovat v něm podle mluvčího úřadu chce i nové sociálně demokratické vedení. Trvat by měl tři roky.