Sokolov nabízí šanci pro bezdomovce

Sokolov - V Sokolově přečkává hodně bezdomovců mrazivé dny i noci v topných kanálech, ve výměníkových stanicích, ve sklepích i pod širým nebem. Azylový dům pro přespání, který provozuje místní nezisková organizace Pomoc v nouzi, je v současné době přeplněný.

Kolem páté hodiny ráno slyšeli shodou okolností na základně zdravotní záchranné služby v Sokolově volání o pomoc. Zjistili, že vychází z topného kanálu. V něm uvíznul bezdomovec, který chtěl přespat v teple výměníkové stanice. Vyprostili ho, naštěstí nezraněného, bánští záchranáři. „Narazil na zeď a nemohl se dostat dál. Nemohl však ani vycouvat, takže byl v pasti,“ popisuje situaci obsluha teplovodního výměníku.  

Několik bezdomovců však přiznalo, že strávili noc venku. Jako důvod většinou neuvádí, že by neměli osmdesát korun na nocleh v azylovém domě. „Spíme pod mostem, kde se dá. Uděláme si velký oheň, a tak to vydržíme,“ říká jeden z nich. „V azylovém domě jsem byl dvakrát a pokaždé byl plný,“ argumentuje druhý. „Nabízíme celkem 24 stálých lůžek v azylovém domě. Nově poskytujeme také šest lůžek v Domě na půli cesty a ještě máme dvě lůžka krizová. Tato místa jsou však dnes všechna obsazena,“ říká vedoucí Azylového domu v Sokolově Veronika Hřebejková.    

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Přes den mohou zůstat v azylovém domě jenom invalidé, nemocní a lidé v důchodovém věku. Ostatní až do včerejška museli s ránem na ulici. Teď mají k dispozici denní nízkoprahové centrum. Tam si mohou zadarmo vyprat, mohou se vysprchovat, dostanou polévku. „Začali jsme s provozem včera. Zatím projevilo o naše služby zájem jen pár lidí a budeme rádi, když se ta služba rozšíří, aby chodilo šest až deset lidí denně,“ přeje si ředitel nízkoprahového centra Robert Pisár.  

Robert Pisár dále uvedl, že azylové i nízkoprahové zařízení přijme i lidi, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Musí však být schopni komunikovat a nesmí být agresivní. Zařízení však musí mít také volnou kapacitu.