Bedřichov zažil dopravní kolaps, osvědčila se obecní policie

Bedřichov (Jablonecko) - Mimořádně rušnou sobotu zažila dnes jizerskohorská obec Bedřichov. Přijíždějící a odjíždějící lyžaři svými auty ucpali silnici od Maliníku po Českou Chalupu. Řidiči strávili ve frontě až hodinu, než se jim podařilo z hor odjet nebo tam najít místo na zaparkování.

„Někteří motoristé snad viděli poprvé sníh, museli jsme jim radit, jak se na něm jezdí,“ podotkl místní strážník. O víkendech bývá v Bedřichově vždycky plno, tentokrát byla situace ale mnohem horší, protože končily prázdniny a navíc panovalo slunečné počasí.

„Nic podobného dlouho nepamatuji, a to sem jezdím pravidelně 30 let,“ kroutil hlavou oslovený řidič. Na běžky vyrazil již brzy ráno, když se ale před 11. hodinou vracel do Liberce, uvízl v nehybné koloně. Stejně jako on stály i linkové autobusy.

Podle Anny Špulákové z bedřichovského infocentra se fronty tvoří u parkoviště pod Maliníkem, nevede k němu totiž odbočovací pruh a odbočující a vyjíždějící auta brání ostatním v průjezdu. Rychlejší je podle ní jet do Bedřichova přes Jablonec, bez komplikací je i příjezd z Josefova Dolu. Parkoviště byla obsazená do posledního místa od rána do večera. Také míst v penzionech a hotelech je volných jen posledních pár desítek. „Pokud chce někdo nocleh, nemůže si moc vybírat,“ poznamenala Špuláková.

O policii se obce dělí, je potřeba kvůli lyžařům

V Bedřichově bydlí 270 stálých obyvatel, v sezoně tam je ale denně až 5 000 lidí. Přímo v obci, Hraběticích a pod Maliníkem je celkově téměř 1 000 parkovacích míst. Řada motoristů i přesto nerespektuje zákazy vjezdu a vjíždí do chráněných území a vodohospodářských pásem. Nechávají svá auta i na plochách vyhrazených pro ubytované v hotelech, hosty restaurací nebo pro starousedlíky. Blokují třeba cestu k Nové Louce, kudy smějí jezdit pouze hosté ze Šámalovy chaty. Za největší ignoranty považují horští strážníci řidiče s pražskými poznávacími značkami.

Obecní policie pro oblast od Bedřichova do Janova vznikla loni v září právě kvůli zimním víkendovým dopravním kolapsům. Turisté se tam o místa k parkování několikrát dokonce poprali. Dříve se tam i hodně kradla auta, díky kamerám se stala obě turistická centra pro zloděje úplně nezajímavá. Služebna sídlí v Janově, o náklady na obecní policii se obě obce dělí. Ročně je to stojí 800 000 korun.