Odvětrávací šachty tunelu Blanka děsí místní obyvatele

Praha - Obyvatelé části pražské čtvrti Letné odmítají stavbu větracího komínu, který by měl odvádět výfukové zplodiny z tunelu Blanka. Firma Metrostav začala se stavbou dvacetimetrového výdechu v těsné blízkosti činžovních domů u parku Stromovka. Tunelem mají po dokončení projíždět desetitisíce aut denně a obyvatelé v okolí šachty se obávají zhoršení kvality ovzduší.

Zastupitel pro Prahu 7 Ondřej Mirovský (SZ) přiznává, že jeden ze tří odvětrávacích komínů se opravdu staví oproti původnímu projektu blíže obytné části Letné. „Výdech je realizován blíže bytovému domu,“ říká Mirovský. Lidé v okolí se bojí zhoršení situace.

Dodavatel stavby firma Metrostav oponuje schváleným stavebním povolením. Navíc podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka proti umístění komínu nikdo dříve neprotestoval. Polák uklidňuje obyvatele blízkých domů, že se zhoršení ovzduší nemusejí obávat. Tyto odvětrávací objekty jsou prý konstruovány tak, aby se zplodiny místního obytného klimatu nijak nedotkly.  

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Navíc se Metrostav opírá o schválené stavební povolení a tvrdí, že dříve proti stavbě nikdo z místních neprotestoval. Nicméně kolaudaci komínů bude předcházet měření čistoty ovzduší a hluku. Tunel by měl začít fungovat zhruba za dva roky.