Mongolští dělníci z Českých Budějovic jsou bez práce

České Budějovice - V bezvýchodné situaci se ocitla skupina mongolských dělníků v Českých Budějovicích. V Česku jsou legálně, kvůli hospodářské recesi ale přišli o práci. Teď jsou bez peněz, špatně se domluví a pravděpodobně skončí na ulici. Podle svých slov dokonce dostali pokyn vystěhovat se z ubytovny - na chodník a do mrazu. Ministerstvo vnitra varuje, že podobných případů bude víc.

Agentura, která dělníky v Česku zaměstnává, není podle jejích zástupců totožná s tou, která je do Česka dovezla. Většina pracovníků má být ve zkušební době. Zástupci se nechali slyšet, že firmy se celosvětově potýkají s poklesem zakázek, proto byli tito zaměstnanci uvolněni. Poté, co se o záležitost začala zajímat Česká televize, agentura přislíbila, že dělníkům zajistí ubytování ještě na deset dnů. Potom se ale ocitnou ve stejné situaci.

Jak poznamenala Irina Mečířová z Multikulturního centra České Budějovice, peníze nemají doslova na nic. Tomáš Haišman z ministerstva vnitra informoval, že České Budějovice nejsou v této souvislosti ojedinělé. „Pokud nezískají práci, bude tato situace velmi těžko řešitelná. V úvahu připadá jen správní vyhoštění, což je ale sankce, za kterou vlastně nemůžou,“ nechal se slyšet právník David Řezníček.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)