Unikátní odstřel komína v Kutné Hoře

Kutná Hora - V Kutné Hoře se podařilo provést unikátní odstřel komína mazutové kotelny. Likvidace nebyla jednoduchá. Bezmála stometrový kolos bylo nutné zajistit tak, aby se nezřítil na garáže a budovy v okolí.

Až do dnešního dne spoluvytvářel panorama Kutné Hory vysoký komín místní mazutové kotelny. Před polednem ale bylo už všechno jinak. Čtyřicet kilogramů trhaviny poslalo téměř patnáct set tun těžký komín k zemi. Odstřel proběhl na třikrát a před zraky desítek přihlížejících. „Byla to hrozná šupa. Já jsem mačkala foťák, abych si to vyfotila, a tak jsem se lekla, že jsem si to vymáčkla,“ přiznává jedna z přihlížejících. „Byla to pěkná podívaná. To se každý den neuvidí,“ dodává druhá.

Riskantní likvidaci odborníci pečlivě připravovali dva týdny. Nakonec se podařila. Komín se zřítil podle plánu v prostoru pouhých čtyřiceti metrů čtverečních. Došlo jen k malé komplikaci - část komína zůstala stát na místě. „To byl takový hazard od začátku až do konce. Doufám, že už to dělat nebudu,“ komentuje odstřel střelmistr Zdeněk Šobíšek.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Srovnat nevzhledný komín se zemí plánovalo město už od května. Zpočátku likvidaci blokovala firma Europlast. Bála se o své provozní budovy stojící jen několik metrů od komína. „Majitelé sousedního objektu byli poněkud podezřívaví k variantě, která byla zvolená, to znamená odstřel,“ uvádí místostarosta Kutné Hory Tomáš Benada.

Město chce teď sutiny využít například pro chystanou obnovu dlažby historického centra Kutné Hory. „Alternativně se dá použít kdekoliv jinde v komunikacích nebo na zpevnění polních lesních cest,“ vypočítává Tomáš Benada.

Po odklizení trosek komína chce město v těchto místech vybudovat sběrný dvůr.