V Dýšině na Plzeňsku chtějí referendum o skladu pohonných hmot

Dýšina (Plzeňsko) - Vedle obce Dýšina na Plzeňsku se má začít stavět obří sklad pohonných hmot. Lidé se toho ale bojí a upozorňují, jaká rizika představují velké nádrže plné paliv. Radnice podle nich selhala, nezakročila včas, a proto se vzbouřili. Bojovat chtějí peticí a referendem.

Téměř celá vesnice je proti, lidé velký sklad pohonných hmot ve svém sousedství nechtějí, tvrdí autorka petice Lenka Vaníková: „Obáváme se úniku nebezpečných rakovinotvorných látek, jako je třeba benzen, do ovzduší, další naše obavy budí vznik přízemního ozonu a zvýšená doprava.“ Podle dalších obyvatel hrozí jedovaté výpary a možnost výbuchu.

Firma, která chce sklad pohonných hmot postavit, lidi uklidňuje, že jim žádné nebezpečí nehrozí. Zástupce majitele areálu Jan Roj uvedl: „O žádné nebezpečí se vůbec nejedná, hladina nebezpečí se v tom místě nezvýší.“ Lidé tomu nevěří a chtějí stavbě zabránit, celá věc má ale jeden háček. Vedení obce totiž přípravu projektu zaspalo a proti záměru se včas a ve lhůtě nevyjádřilo.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Lidé proto vzali boj proti obřím nádržím do svých rukou, sepsali petici a získali dost podpisů i na vyhlášení referenda, které proběhne už patnáctého ledna. Lenka Vaníková dodala: „Během třech dnů podepsala petici nadpoloviční většina obyvatel.“ Podle starostky Dýšiny Václavy Kuklíkové (nez.) to obec zavazuje k tomu, aby referendum vyhlásila. „Aby bylo referendum platné, musí být účast 35 % zapsaných voličů,“ doplnil předseda volebního výboru Petr Štuksa. Podle firmy, která projekt připravuje však ani referendum dokončení skladu paliv neohrozí. Jan Roj prohlásil: „Tento projekt máme postavený tak, že odpovídá všem předpisům a zákonům.“

Lidé z Dýšiny se zásobníku na pohonné hmoty bojí. Firma, která je tady chce vybudovat, namítá, že zbytečně.