Policisté chrání opuštěné chaty

Český Krumlov - Jihočeští policisté se vypravili se psy do rekreačních oblastí. Do opuštěných chat se totiž vloupávají  bezdomovci. A počet případů roste. Policie chce prý kontrolami zabránit taky případným požárům. Řada tuláků hledá v chatách útočiště před mrazem a topí v nich všelijak.

Chatová oblast nedaleko Dolního Třebonína je v tuto roční dobu opuštěná. Policejní hlídky postupují od chaty k chatě. Kontrolují především dveře, okenice, přilehlé kůlny. Vše je v pořádku. Ne vždy to však dopadne dobře. I zde se zloději vloupali do jedné z chat, uvnitř přespali, starou televizi rozbili, veškeré jídlo snědli. Scénář se podle vlastníků většinou opakuje, mizí stejně věci. „Ztratila se nám tam mouka, čokoláda, kakao, pudinky,“ vypočítává majitelka vykradené chaty.  

Policisté se strážníky se zaměřili také na prázdné chalupy na Kaplicku. Po kontrole majitelům nechávají u dveří vzkaz, aby věděli, kdo je původcem stop. Podle kriminalistů jsou taková opatření nutná. „Akce probíhá proto, že v zimě, kdy jsou chaty opuštěné, se do chat stahují bezdomovci i zloději,“ informuje policejní mluvčí Michaela Hončíková.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Někteří chataři si teď objekty hlídají sami. Například v rekreační oblasti na Kaplicku zůstávají v zimě trvale dvě rodiny, které pravidelně monitorují okolí. „Jak se tady něco pohne, tak začnou štěkat psi,“ říká majitelka jedné z chat Anna Straková.

Oslovení bezdomovci potvrzují, že zahradní chatky v okolí měst občas využívají. Někteří si přístřešek sami postavili a přespávají v něm legálně. „Mám tady nějaké vybavení, ale není to ono,“ uvádí jeden z bezdomovců. 

Noc v zahradní chatce se minulý týden stal osudnou čtyřem bezdomovcům na Ostravsku. Uvnitř uhořeli. Požár zřejmě vznikl od otevřeného ohně. Další muž bez domova uhořel v přístřešku na Olomoucku. I proto připravují podobnou akci jihočeští policisté také na příští týden. Konkrétní den zatím tají.