I teď v zimě žijí na zamrzlém rameni Vltavy v pražské Libni tři rodiny

Praha - Ani desetistupňové mrazy nedokážou odradit některé majitele obytných lodí od bydlení na vodě. I když v podpalubí každé lodi stojí kamna, která ji dokážou slušně vytopit, tohle bydlení v zimě žádný velký komfort neposkytuje. Pan Pavlíček svůj tažný remorkér teprve bude přestavovat na plnohodnotný byt, a tak se svou přítelkyní zatím obývají jen jeden pokoj. Denně spálí zhruba deset kilo briket.

Bydlení na lodi přináší řadu úskalí. Obyvatelé hausbótů si například vodu na vaření musí dovážet, vodu na mytí berou z Vltavy a v loděnicích používají suchý záchod. Kohoutovi v přístavišti kotví hned s několika plavidly najednou. Starší obývají přestavěný malý nákladní člun. Ve svém příbytku, odkud každé ráno vyrážejí do práce, mají jen to nejpotřebnější. Vladimír Kohout dodal, že v létě pak jezdí po českých řekách.

Vánoce strávené na lodi prý letos měly díky sněhu a ledu neopakovatelné kouzlo. Na druhou stranu si všichni museli zvykat na nepříjemné zvuky praskající ledové desky. Některá plavidla nejsou uzpůsobená k celoročnímu obývání, a tak sem jejich majitelé docházejí jen na část dne jako na chaty. Letošní zima si navíc žádá větší péči o plavidla. Ledové kry by je totiž mohly poškodit, jak informovala další majitelka hausbótu, Barbora Kopečná.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)