Na Svatém Kopečku budou žít vlci společně s medvědy

Svatý Kopeček u Olomouce - Zoologická zahrada na Svatém Kopečku připravuje stavbu unikátního výběhu. Vedle sebe tady už v závěru tohoto roku začnou žít vlci a pár medvědů baribalů. Návštěvníci budou moci nezvyklé a na světě ojedinělé soužití těchto zvířat pozorovat ze srubu a lávek přímo nad výběhem. Jeho vybudování přijde ZOO na sedm milionů korun.

Výběh o rozloze více než 1,5 hektaru plánuje zoologická zahrada vybudovat vedle pavilonu netopýrů, v současné době je v tomto prostoru ohrada s ovcemi. „Výběh bude rozčleněn na několik dílů, kde se v centrální části budou pohybovat medvědi společně s vlky,“ uvedl ředitel Zoologické zahrady na Svatém Kopečku Radomír Habáň.

Zároveň ale bude ve výběhu několik únikových cest ve formě terénních nerovností a překážek, přes které medvědi neprojdou. Vlci tak budou mít část vyhrazeného prostoru pouze pro sebe. Tisková mluvčí zoologické zahrady Hana Labská vysvětlila: „Nejdříve sem dáme vlky, ti si na výběh zvyknou a potom dodáme medvědy. Ti jsou už starší, klidnější a údajně i ztučnělí. Doufáme tedy, že k žádným konfliktům docházet nebude.“ Zooložka Libuše Veselá dodala: „Medvědi by za normálních okolností měli mít nad vlky trošku navrch. Proto musí celé to chovatelské zařízení být vyřešeno tak, aby vlci měli možnost úniku před medvědy.“

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Výběh doplní pohledová místa a lávky, které návštěvníky navedou přímo nad zvířata. Jak potvrdil ředitel Habáň, s ještě bližším kontaktem ale projekt nepočítá: „Do těsné blízkosti se návštěvníci nedostanou, musíme dbát na jejich bezpečnost.“ Prázdný výběh po medvědech chce zoologická zahrada zrekonstruovat. Vedení zatím ale neví, které zvíře sem v budoucnu umístí.

ZOO plánuje ještě výstavbu pavilonu lidoopů, myšlenka chovat tady slony prozatím naopak padla.