Krkonoše hlásí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) - Horská služba dnes vyhlásila v Krkonoších třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V nejvyšších českých horách hrozí turistům či lyžařům značné nebezpečí. Laviny se mohou samovolně uvolnit, uvedl Pavel Cingr z krkonošské horské služby.

„Na hřebenech Krkonoš napadlo okolo 15 centimetrů nového sněhu. Zejména na severně orientovaných svazích však může být uloženo větší množství sněhu s možností tvorby deskových lavin. Zvýšené nebezpečí lze očekávat zejména na svazích se sklonem nad 35 stupňů,“ uvedl lavinový specialista Cingr.

Situace je podle horské služby velmi zrádná. Túry vyžadují zkušené posouzení nad běžné zkušenosti. Možnosti tras jsou omezené, ve výjimečných případech může sesuv samovolných lavin ohrozit i označené frekventované cesty.

Nebezpečná místa se nacházejí na mnoha označených strmých svazích včetně případného dojezdu. Lavinu může také uvolnit i malé zatížení, například jediný lyžař jedoucí plynule a bez pádu, skupina s rozestupem po deseti metrech či pěší turista na sněžnicích.