V legendárních Masných krámech se bude opět točit pivo

České Budějovice - Tahanice o českobudějovické Masné krámy končí. Jejich majitelé se po čtyřech letech dohodli a opět je otevřou. Definitivně tak vyřešili vleklý spor o legendární pivnici, kterou poškodily povodně. Stavební úřad už vydal povolení k její rekonstrukci. Opravu zaplatí město. Pokud nenastanou nějaké komplikace, počítá nový provozovatel s tím, že tady první pivo natočí příští rok v červnu.

Tak vypadaly Masné krámy v 50. letech. Postranní vchody tehdejší správci zazdili a vybudovali tady restaurační boxy, další desetiletí patřila tato pivnice k nevyhledávanějším v jižních Čechách. Podle ředitelky Jihočeské centrály cestovního ruchu Jitky Fatkové se stále spousta turistů dožaduje návštěvy Masných krámů a vypití minimálně jednoho piva.

Prosinec 2006 - dveře do pivnice zůstávají pro hosty uzamčené, uvnitř je otlučená omítka, poškozená podlaha, poničené jsou elektrické rozvody, chybí tady topení a vodovodní potrubí roztrhl mráz. „Omítky se musely omlátit z toho důvodu, že se tam začaly tvořit plísně,” vysvětluje Jan Kubeš, vedoucí oddělení společnosti Správa domů České Budějovice.

Restauraci před čtyřmi lety poškodily povodně, hygienik ji tehdy uzavřel. Opravu objektu zkomplikovaly nevyjasněné vztahy mezi 14 vlastníky. Spory opakovaně řešily soudy. Majitelé se teď dohodli, že Masné krámy opraví a zpřístupní. „V současné době je projekt hotový a jsou dohody mezi spoluvlastníky,” dodává Ladislav Volf, koordinátor jednání a ředitel společnosti Správa domů České Budějovice.

Stavební úřad s rekonstrukcí souhlasí, zástupci města z rozpočtu investují do obnovy budovy a výstavby nové kuchyně 11 milionů korun. Chtějí tak urychlit veškeré práce. „V únoru se rozeběhnou stavební práce uvnitř toho objektu,” upřesňuje českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Oprava podle majitelů potrvá čtyři měsíce. Budoucí provozovatel ihned po ukončení rekonstrukce objekt kompletně vybaví. „Samozřejmě se budeme snažit o nové otevření v té staré původní podobě,” doplňuje Josef Tolar, sládek Budějovického Budvaru.