Kvůli sjezdovce přišly Ždárské vrchy skoro o půl hektaru lesa

Hlinsko - V Hlinsku v Čechách vykáceli při stavbě sjezdovky kus lesa. Inspektoři životního prostředí to považují za nezákonné, protože stromy padly dřív, než investor získal pravomocné stavební povolení. Městský úřad ale v tom problém nevidí, podle něj stačilo, aby platilo územní rozhodnutí. A to v době kácení lesa podle radnice platilo.

Spěcháme, abychom stihli zimu. Tak se dá vyjádřit rychlost, s jakou SKI klub v Hlinsku asi o 200 metrů prodlužuje sjezdovku nad městem. Ta bude dlouhá téměř půl kilometru. Lyžaři přejedou silnici nad novým tunelem. Stát zaplatí za přemostění a sjezdovku 31 milionů korun. Ekologové se zlobí, že v Hlinsku vykáceli téměř půl hektaru lesa v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy v rozporu se zákonem.

Podle jednatele Sdružení pro ekologii Václava Průška začali kácet dřív, než měli pravomocné stavební povolení. „To bylo nezákonné odlesnění, protože zákon jasně říká, že pokud pravomocně neexistuje stavební povolení, tak nelze začít kácet. A to právě v tu dobu neexistovalo,” říká právník Lukáš Matějka.

Ministerstvo životního prostředí dalo ekologům dopisem zapravdu, že vykácení lesa nad Hlinskem bylo nezákonné. Stejný názor jim písemně sdělila i Česká inspekce životního prostředí. Ale předseda SKI klubu Milan Akrman se hájí: „Kácelo město. Kácelo se sice kvůli nám, ale organizoval to městský hajný a on řekl, že bez povolení do toho nepůjde.”

Odbor životního prostředí hlinecké radnice stojí v souboji o výklad zákona na straně investora. „Já tvrdím to, že odlesnění té části ve prospěch uvedené stavby bylo v souladu se zákonem. Podle názoru nadřízeného Krajského úřadu Pardubického kraje, lze považovat pravomocné územní rozhodnutí za ten bod, kdy lze těžbu provést,” tvrdí Petr Uher z Městského úřadu.

Lyžaři čekají na druhé stavební povolení pro vlek. Do řízení se přihlásili ekologové z Občanského sdružení Mikulovice. Jejich jménem kdosi neznámý obesílá úřady a sděluje, že sdružení ekologů zaniklo a vzdává se svých práv. Opak je pravdou. Podvod vyšetřuje policie.

Česká inspekce životního prostředí vyzvala Odbor životního prostředí hlinecké radnice, aby investora za nezákonné pokácení stromů potrestal, a to podle lesního zákona.