Milionové škody po záplavách na Vodňansku

Vodňany - Lidi ve vyplavených obcích na Vodňansku se stále potýkají s následky nedělní bouře a lokálních záplav. Hasiči už naštěstí vyčistili zanesené studny a taky cesty zbavili nánosů bahna. Škody sčítají nejen starostové, ale taky  zemědělci.  Hrubé odhady z nejpostiženějších signalizují poničený majetek minimálně za dvacet pět milionů korun.

U cest jsou hromady poničeného nábytku, uvnitř domů naplno běží topení. To je obrázek z vyplavených obcí. Příkladem za všechny je chalupa Rapantových v Budyni. Stačili odstranit nánosy bahna z pokojů, zničené vybavení kupí za domem. „Musí se udělat kompletní omítky a další zednické práce,“ vypočítává Marcela Rapantová.

Lidé sčítají škody, někteří přišli o veškerý majetek. „V podstatě jsme přišli o všechno,“ přiznává Marcela Rapantová. „Postupem času budeme kupovat nábytek, abychom mohli bydlet,“ říká Jaroslav Černý. „Pojistnou událost nám ohlásilo čtyřicet jedna lidí, odhad škod se pohybuje klem sedmi milionů korun,“ hlásí mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. „Budeme se snažit pomáhat těm nejpostiženějším obcím a občanům,“ slibuje hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

V terénu stále pracuje těžká technika, v Bílsku bagruje potok, aby mohla voda odtékat. Pole v okolí připomínají měsíční krajinu, velká voda odnesla ornici i zaseté obilí. Zemědělci spočítali škody na čtyři miliony korun. „Zasažena byla celá výměra, totálně zničené jsou jařiny,“ konstatuje zástupce zemědělské společnosti Pivkovice Radek Boška.

Podle budyňského starosty se situace už nesmí opakovat. Každý přívalový déšť teď obec ohrožuje, proto chce vytvořit kaskádu tzv. poldrů, které vodu zachytí. Zatím jsou nakreslené jen na papíře. „Je třeba začít, to je to hlavní. Pět poldrů by tady mohlo být,“ myslí si starosta Budyně Jaroslav Valenta.

Oslovení starostové předpokládají, že potrvá zhruba rok, než se situace vrátí do normálního stavu.