Policejní psi soutěžili v Mělníku

Mělník - Do Mělníka se na mezinárodní mistrovství služebních psů sjeli účastníci z Česka i ze Slovenska. Během třídenních závodů vybírali rozhodčí nejlepšího psího stopaře a obranáře. Letos se mistrovství v Mělníku konalo už posedmnácté. Rozhodčí musel během chvíle zhodnotit rychlost, techniku i bojovnost. Psi mohli své schopnosti ukázat v několika disciplínách - například ve vyhledávání pachatele v noci, stopařském závodu nebo zadržení na 100 metrů.

Mezinárodní mistrovství služebních psů vyvrcholilo nejsložitější obrannou disciplínou: zadržením pachatele s protiútokem. Hlavní rozhodčí Vilém Babička popsal, že pes dostane dvě tvrdé rány, přičemž musí projevit statečnost a nebojácnost. Letos soutěžilo 27 psů z nejlepších týmů Policie České republiky, Vojenské policie i kynologických klubů, jak prozradil organizátor Ctirad Mikeš.

Absolutním vítězem se letos stal pes Honza. Ačkoliv je specialistou hlavně na vyhledávání drog, na závodech dokázal, že je i vynikajícím stopařem a obranářem. Jeho majitel Roman Šonský zdůraznil, že za vítězstvím stojí hodiny tréninku.

Mezinárodního mistrovství se pravidelně účastní také družstva Policie Slovenské republiky. Letos byli pozváni i reprezentanti z Litvy, Polska, Maďarska a Turecka, na poslední chvíli ale všichni z ekonomických důvodů účast odřekli.