Neznámý vandal zahubil v Chroustovicích tisíce pstruhů

Chroustovice (Chrudimsko) - Byl to vandalismus, závist, nebo promyšlená pomsta, kvůli které uhynuly tisíce ryb? Nad tím se teď zamýšlejí ve škole v Chroustovicích na Chrudimsku. Někdo jim zlikvidoval téměř celý chov pstruha duhového, celkem uhynulo 37 kg ryb. Policisté nyní zjišťují, zda se tímto činem nechtěl škole pomstít některý z bývalých nebo i současných žáků. Úhyn ryb je pro školu velká rána, ze svědomité práce mnoha členů školního rybářského kroužku nyní nezbylo téměř nic. Přesto ve škole doufají, že se jim podaří chov pstruha duhového obnovit.

V sádkách byly ještě před několika dny 4 tisíce malých ryb, teď jich zbylo jen několik desítek. Zatím neznámý vandal totiž uzavřel ventil přívodu vody, hladina poklesla a za několik hodin uhynulo 95 procent pstruhů duhových. „Dělám tady už 13 let a tohle je něco neskutečného, co lidi dokážou,“ uvedl ředitel Odborného učiliště a Praktické školy Chroustovice Jaroslav Bálek. Pachatel věděl přesně, co dělá - chov pstruhů duhových měl nulovou šanci na přežití. „Pro mne to bylo veliké zklamání a nejen pro mne, hlavně pro děti, které se zde o to starají,“ podotkl pedagog a vedoucí kroužku rybářů Zdeněk Kysela.

Policisté teď zjišťují, jestli se tímto způsobem nechtěl někdo z bývalých nebo i současných žáků škole pomstít. „Případ je klasifikován jako poškozování cizí věci,“ prohlásila mluvčí Policie ČR Chrudim Věra Hamáčková. Z práce mnoha členů školního rybářského kroužku teď nezbylo téměř nic, zlost se mísí s pocity zoufalství. „Byla to práce našeho kolegy, který tady vede rybářský kroužek a společně se žáky se o ryby stará. Žáci k těm zvířatům získávají vztah a o to je to smutnější,“ dodal ředitel Bálek.

Úhyn ryb je pro školu velká rána, všichni ale doufají, že se jim podaří chov pstruha duhového obnovit co nejdříve.