Zateplování paneláků ničí hnízda rorýsům

Ústí nad Labem - Až milionová pokuta hrozí majitelům panelových domů, kteří zničí hnízda rorýse obecného. V posledních letech se totiž ohrožený rorýs často usídluje ve větracích otvorech paneláků těsně pod střechou. Při zateplování fasád je ale majitelé nechávají obvykle zakrýt. Rorýs tím přichází o možnost hnízdění, protože i v přírodě se díky lidským aktivitám tyto možnosti prudce snižují.

Rorýs si vybral paneláky teprve poté, co ho lidé vyhnali z jeho obvyklých úkrytů. „Oni jsou vázáni na skalní štěrbiny a na dutiny stromů a těch výrazně ubylo,“ upozorňuje ornitolog Václav Beran. „Proto si našel náhradu, která mu vyhovuje,“ dodává Pavel David z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem.

Nyní rorýse lidé vyhánějí znovu. Izolují domy a ničí jejich nová bydliště. Poslední případ se stal v panelovém domě v Rumburku, který patří varnsdorfskému bytovému družstvu. „Dům byl zateplen a větrací otvory byly zacpány,“ popisuje vzniklou situaci Jana Moravcová z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. „Byly tam osazeny větrací mřížky na základě připomínek bydlících,“ hájí postup bytového družstva Průkopník Varnsdorf jeho předseda Jan Mareš.

Podle předsedy bytového družstva se nájemníci obávají, že je rorýsi budou obtěžovat hlukem, zničí novou izolaci a mohou přenášet nakažlivé nemoci. Nic z toho ale není podle ornitologů pravda. „Rorýs nepředstavuje žádná hygienická rizika,“ zdůrazňuje Jana Moravcová. „A úplně zbytečně přichází o své bydliště,“ doplňuje Václav Beran. Nesmyslná je podle ornitologů i představa družstva, že rorýsům může stačit třeba jeden panelák v ulici. Ptáci se podle nich chtějí vrátit tam, odkud odlétli do teplých krajů. „Je to velký konzervativec,“ zdůrazňuje ornitolog Beran.

Podle inspekce životního prostředí musí bytové družstvo mřížky odstranit. Jinak ho čeká citelná pokuta až do výše jednoho milionu korun. „Zcela určitě bydlící členy družstva nevystavíme tomu riziku,“ podotýká Jan Mareš. Chce-li se bytové družstvo pokutě vyhnout, musí spěchat. Rorýsi se podle ornitologů mohou vrátit do Čech už příští týden.